Utfodring – råd och tips

VOM | Utfodring – praktiska råd och tips

Praktiska råd vid utfodring med vom og hundemat

  • Förvara vomen i frys för bästa hållbarhet.
  • Tina upp i kylskåp – håller 2-3 dagar.
  • Förvara inte i rumstemperatur och låt det inte komma i kontakt med andra matvaror.
  • Det går bra att ge fodret fryst om du vill att hunden ska tugga.
  • Hantera köttet med god hygien och var noga med att tvätta händerna, diska redskap och skålar efter användning. Låt inte fodret ligga framme i matskålen.
Utfodringsmängd

Vägledande utfodringsmängd är 2% av hundens önskade kroppsvikt i dagsranson. Har du en hund på 20 kg så är alltså dagsransonen ca 400 gr. Detta är dock en teoretisk beräkning som är baserat på hundens genomsnittliga energibehov.

Din hunds individuella energibehov påverkas bland annat av ras, kön, storlek, ålder, miljö, aktivitets- och stressnivå. Det är därför viktigt att du provar dig fram till en mängd som passar just din hund. Om din hund har en varierande aktivitetsnivå bör du justera mängden efter det.

Gamla och/eller inaktiva hundar kan klara sig på mycket lite mat, medan aktivare hundar tillsynes aldrig lägger på sig. Om du vill ha ner din hund i vikt finns det egentligen bara en sak att göra – mer motion och mindre mat. Om du däremot vill ha upp din hund i vikt så kan du utfodra flera gånger per dag så inte målen blir för stora. Hundar som används i jakt och drag behöver mer än 2% av sin kroppsvikt per dag.

Valpar ska under sin första period, fram till den uppnår ca 40% av sin förväntade vuxenvikt, utfodras med ca 4-5% av kroppsvikten. Från det att valpen uppnått 40% till den uppnåt 80% kan du ge den 3,5% av kroppsvikten. Därefter kan du trappa ner till 2% av vuxenvikten per dag. Valpens energibehov varierar mycket mer ras, miljö, stress- och aktivitetsnivå. Det är viktigt att man provar sig fram till den mängd som passar just din valp och justerar efter det.

Kombinerar med annan hundmat
Du kan, om du vill, blanda vom og hundemat med torrfoder. Om du vill byta från torrfoder till vom og hundemat minska långsamt ner mängden torrfoder och ersätt med vom og hundemat. Alla vom og hundemats blandningar kan användas somm tilläggsfoder och flera av dom är även helfoder.